mandag, 11 november 2013 20:06

MYPROOF - GØTEBORGSKE TOKYOTITTER

Den Japanske metal-scenen er like variert som den er forvirrende. Uansett hvilken metal-subsjanger du måtte lete etter, vil du garantert finne japanske band som omfavner den. Det være seg alt fra funeral doom til speed metal, fra AOR-fløtepuser til liksminkede black metalere, eller fra keltiske folk metal-band til knusende death metal-monstre. Det er stor gjennomtrekk i det japanske musikkmarkedet, da horder av band popper opp som paddehatter, bare for å havne rett i glemmeboken før de engang rakk å si hei til sitt publikum. Ett band som har overlevd den første stormen er kvartetten MYPROOF. Gutta spiller Göteborg-metal i 90-talls ånd, og feirer i disse dager 10-års-jubileum. Som om ikke det var nok, har besetningen vært konstant i løpet av bandets fire skiver lange karriere. Scream har tatt praten med Shimpei (Gitar) og Thor (Vokal). 

På Metal-archives.com beskrives dere riktignok som metalcore, men det er vel mer et promoteringsstunt fra høyere hold enn bandets sanne ansikt. Ikke for å hevde at dere mangler moderne metal-tendenser, men det er liten tvil om at band som Dark Tranquillity, In Flames og Cryhavoc ligger deres hjerter nære?  

- Vi er helt klart for melodiøs death metal å regne kan Shimpei bekrefte. Både In Flames og Dark Tranquillity har hatt mye å si for utformingen av MYPROOFs uttrykk. Nå har nok vi ett mer moderne tilsnitt, siden vi lar oss inspirere av mange forskjellige musikksjangre, men melodiøs death metal er definitivt basisen vi former vår musikk rundt. Eksempelvis hører jeg mye på beatdown-metal fra New York, noe som smitter over på min kreative utfoldelse i form av hardcore-tendenser. Vi har faktisk holdt på så lenge at vi husker metalcorens fremvekst her i Japan. Da hadde vi allerede spilt death metal en stund, så det virket ikke logisk for oss å bli puttet i metalcore-båsen. 

myproof13 01Selv om MYPROOF har 10-års-jubileum i år, har kvartetten holdt sammen siden 1999. De første fire årene gikk de under bandnavnet Neckhunt Restaurant. 

- Thor: Bandet ble opprettet av Shimpei, Tadashi (trommer) og meg selv. Vi startet opp rett etter vi hadde begynt på videregående. Da vi tre hadde spilt et år sammen, kom Kai med i bandet som andregitarist. Deretter har vi holdt sammen i tykt og tynt. Samholdet er noe vi setter høyt og er veldig takknemlige for å ha, spesielt når vi ser hvordan nye band dukker opp og forsvinner rundt ørene på oss hvert eneste år. Neckhunt Restaurant var et tilfeldig valgt navn som vi brukte da vi gikk på videregående. For å være ærlig, var ikke navnevalget gjennomtenkt. Vi funderte heller ikke på å bytte navn før det ble foreslått for oss. Det var da vi søkte etter representasjon at en fyr fra et amerikansk hardcore-selskap mente at Neckhunt Restaurant var et lite egnet bandnavn på internasjonal basis. (Han om det.) Det gjorde oss ganske betenkte, faktisk neglebitende nervøse for å være ærlig, hehe. Vi ble derfor enige om å foreta oss en forandring. Vi kom frem til at vi ville ha et kort navn som var lett å huske. Valget falt ned på My Proof, fordi vi ønsket å uttrykke sterk viljestyrke. I tillegg ville vi ha et ett-ords-bandnavn, derfor slo vi sammen ordene til MYPROOF. Ved å slå sammen ordene sikret vi oss i tillegg en tilnærmet 100 prosent treffrate ved nettsøk på bandnavnet, noe som er et bra taktisk valg i disse Internett-tider. Til slutt spurte vi en engelsk venn av oss, som spilte i bandet ”Versus The Night”, hva han synes om bandnavnet. Da han ga sin velsignelse innfant vi oss med MYPROOF for godt. 

På de første to skivene hadde dere ett råere uttrykk enn i dag. Den gang minnet dere enda mer om gammel Dark Tranquillity. 

- Thor: Måten vi skrev musikk på i starten, var ved å prøve og feile. Vi begynte med å kopiere bandene vi likte, for deretter å forsøke og smelte dette sammen med vårt personlige uttrykk. Etter hvert som vi har blitt mer erfarne har også vår individualitet fått større plass i det musikalske uttrykket. Jeg tror dette henger sammen med at vi med årene har blitt flinkere til å se objektivt på vår egen musikk. Per i dag forgår komponeringen ganske annerledes. Shimpei skriver det meste av musikken. Som regel kommer han med låter så perfekte og ferdigpussede at vi nærmest kan gå rett i studio. Tekstene er det jeg som står for.

- Shimpei: Thor overdriver kvaliteten på mine demoinnspillinger, he he. Jeg er riktignok en perfeksjonist, men låtideene forbedres alltid når vi tester dem ut i plenum. Melodiene og grunnrytmene er gjerne på plass da jeg kommer med demoer, men alle bandmedlemmenes personligheter smitter over på låtene i form av detaljer og spillestil.

myproof13 03Deretter tar Thor seg av tekstene?

- Thor: Tekstene kommer til slutt ja. De omhandler stort sett ting i våre hverdager, både som band og som privatpersoner. Av og til lar jeg meg inspirere av filmer eller slikt, men jeg foretrekker å holde meg unna fiktive historier. Det er mer interessant for meg å skrive om dramatiske hendelser i mitt eget eller andres liv. Følelser tas gjerne for gitt, men om man setter seg ned og tenker over følelseslivets utfoldelse, er det mer komplisert enn det mest intrikate filmplottet du kan tenke deg.

Tilbake til MYPROOFs musikalske uttrykk. Dere nevnte at Göteborg-metalen bare var én av mange inspirasjonskilder?

- Shimpei: Soilwork var en stor inspirasjon for meg på sent 90-tall. Utviklingen de hadde fra første til tredje skive var helt fenomenal. Så for meg personlig har de skivene en vedvarende påvirkning på min death metal-komponering. Når det gjelder mine mer melodiøse sider, lar jeg meg inspirere fra helt andre hold. Det kan være alt fra popmusikk til filmscore eller spillmusikk. I tillegg kan jeg godt huske mine første møter med ikke-japansk musikk, som var da faren min spilte Europe og Gary Moore på bilstereoen. Noe med Europe var den første skiva jeg skaffet meg av et europeisk band, så det er klart at 80-talls metalen har hatt en viss innflytelse på oss. 

- Thor: Men vi er ikke glam metal-tilhengere, for å ha det på det rene, he he.   

Vil dere si at MYPROOF høres typisk japansk ut? 

- Thor: Jeg synes definitivt det melodiøse tilsnittet i både gitarspill og vokal høres japansk ut. I tillegg har vi en melankolsk atmosfære som samsvarer med en del europeisk metal. Jeg vil ikke si at vi har mye til felles med amerikanske band.  

Trenden i Japan for øyeblikket er at stadig flere band emulerer europeisk og amerikansk metal. Hvorfor er det blitt slik? 

- Thor: Jeg tror det er blitt slik fordi det har blitt mer prestisjetungt å være et japansk band som slår igjennom internasjonalt. Det å kunne representere Japan i resten av verden er en ære og en drøm som stadig flere band higer etter.

Forsvinner ikke noe av den japanske særegenheten, da band som dere selv kun henter inspirasjon fra vestlig metal, heller enn fra Japans egne, rikholdige metal-tradisjoner?

- Thor: Vi lar oss fremdeles inspirere av japanske band. Selv om vi ikke direkte lar oss inspirere av metal-storheter som X Japan og Sex Machineguns, så er det klart at disse har en underliggende innflytelse på nesten all japansk metal. Er det ett japansk band jeg respekterer mer enn noen andre, så er det Defiled. 

- Shimpei: Volkano og Seikima-II er mine japanske favoritter. De har jeg hørt veldig mye på i årenes løp.

Dalende platesalg har forandret hverdagen for europeiske og amerikanske metal-band de siste 10-15 årene. I Japan påvirkes ikke platesalget i like stor grad av nedlasting, men holdes fortsatt i live.  

- Shimpei: Ja vel… Da er du nok feilinformert, for her stuper platesalget som bare det. Det er stort sett bare supergrupper og idolartister som tjener noe på platesalg i disse dager. Jeg har inntrykk av at folk kjøper skiver mer for å få et objekt enn å bry seg om selve musikken på skivene. For å være ærlig, trodde jeg at platesalget i Amerika fortsatt var stort. I tillegg lever jeg i den tro at det amerikanske markedet er mer mottagelig for ekstrem vokal og skrikende gitarsoloer. Gresset er tydeligvis grønnere på den andre siden av gjerdet, om du befinner deg i Amerika, Japan eller Norge. Jeg tror uansett at musikkindustrien er i en overgangsfase. Slik tilstanden er nå, føler jeg på meg at en ny forretningsmodell står på trappene. Kanskje det i fremtiden vil være mulig for musikere å leve hensiktsmessig av musikkproduksjon igjen? Vi kan i hvert fall håpe.  

myproof13 02

Så dere lever ikke av musikken?

- Shimpei: Jeg jobber som designer ved siden av. Siden jeg er musiker, får jeg av og til musikk-relaterte oppdrag, men alt dreier seg ikke om metal her i gården. Jeg har designet albumomslag, nettsider og musikkvideoer.  Selvfølgelig er det også jeg som står for all design som har med MYPROOF å gjøre. 

- Thor: Som i resten av verden, så er japanske metal-band avhengige av å turnere for å spe på inntektene. Skal vi ha noe håp om å leve av musikken alene, må vi belage oss på et liv på veien. Heldigvis er vi glade i å reise og spille konserter. Det er så klart fare for å bli utbrent om vi skal øke inntektsnivået, men enn så lenge er vi langt unna faresonen for slikt.

Som designer har du (Shimpei) også gjort MYPROOFs siste musikkvideo kanskje?

 - Shimpei: Det stemmer. Jeg regisserte, filmet, designet sett og gjorde etterarbeidet. Alt ble gjort av meg. Når det gjelder ideen bak videoen (som for øvrig var til låten ”Lightning Storm”) så var det noe bandet kom frem til i fellesskap. 

- Thor: Det var morsomt å lage den videoen. Den ble filmet på konferanserommene og lageret til et avfallsfirma. Hadde vi sagt at konferanserommet skulle brukes til filminnspilling, hadde det kostet skjorta. Derfor sa vi i stedet at lokalet skulle brukes til møtevirksomhet. Slik spilte vi inn videoen for lavest mulig kostnader. Vi var supernervøse for klager på støy da vi spilte musikken vår fra et stereoanlegg under filminnspillingen. En annen morsom detalj er at vi ikke klarte å oppdrive matchende kontorantrekk til alle bandmedlemmene i tide. Når vi sitter rundt konferansebordet i videoen er det bare halve bandet som har på seg bukser, he he.  

Nedgangstider og bukseløse kår tatt i betraktning, hvordan er dere fornøyde med mottagelsen av det nye albumet?

- Thor: Vi er veldig godt fornøyde faktisk. Vi er såpass heldige å ha en trofast fanskare som har ventet på siste slipp i fire år. Så langt virker disse veldig godt fornøyde. I tillegg har vi blitt godt mottatt av den nye screamo-, metalcore- og deathcore-fansen. Dette er veldig heldig for oss, siden det tross alt er snakk om en fanskare som aldri har opplevd den autentiske metalen vi står for. I Japan har vi et fenomen i metal-industrien som kalles ”Loud System” (antakelig forbundet med Japans største metal-festival; ”Loud Park”). Dette går ut på at metal-band, uavhengig av sjangre, kommer sammen og spiller konserter. Jeg tror dette er den største nye tendensen innen japansk ekstremmetal, at sjangrenes begrensende rammeverk fullstendig utviskes. Det tror jeg er en bra ting.

Tilleggsinformasjon

 • Tekst av: Robin Syversen
 • Publisert i Scream #: 177
 • Diskografi:

   

   

  "Rain Brings Hope" Single (2004)

  "Shining Stardust" Full-length (2005)

  "The Splitsphere" Split (2006)

  "Reason for My Justice" Full-length (2006)

  "The Sky of Destiny" EP (2007)

  "Pupil of Astraea" Full-length (2008)

  "Secret Treat" Single (2012)

  "Metal for Silent Fury" Full-length (2012)

Lest 2081 ganger Sist redigert onsdag, 13 november 2013 12:10

Kommende hendelser

lør okt 01 @19:00 - 08:00PM
Norsk Metall (reprise)
søn okt 02 @12:00 - 01:00PM
Mørketid (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Jernverket (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall (reprise)
man okt 03 @19:00 - 09:00PM
Symphonium
man okt 03 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall
tir okt 04 @21:00 - 11:00PM
Pyro
ons okt 05 @20:00 - 09:00PM
Mørketid
ons okt 05 @21:00 - 10:00PM
Jernverket
fre okt 07 @23:00 - 12:00AM
High Voltage

Siste tweets

screamweb Announcement • Symphonium 2.oktober: Litt ymse i denne Symphonium sendingen.Ny musikk av Sonata Artica, Stand... https://t.co/78BjHrpF6X
screamweb Extreme Metal • Deatspell Omega: Nytt album på vei og gleden er stor!01. The Synarchy Of Molten Bones (6:58)0... https://t.co/jHyLmkQWHr
screamweb Live Forum • BORKNAGAR, HELHEIM OG PILLORIAN TIL INFERNO 2017: Vi annonserer enda flere band til Inferno Meta... https://t.co/IRBwAuuKkP
screamweb BORKNAGAR, HELHEIM OG PILLORIAN TIL INFERNO 2017: Inferno Metal Festival legger til Borknagar, Helheim og Pil... https://t.co/XG2cR3pl8d
screamweb Extreme Metal • HECATOMB (Australia) collection: HECATOMB (untitled collection) CD out now on Aurora Australi... https://t.co/wLEyTGWf0w
screamweb Extreme Metal • HECATOMB (Australia) collection: HECATOMB (untitled collection) CD out now on Aurora Australi... https://t.co/UawF1o0mZW
screamweb Extreme Metal • [TerraturPossessions] Seven new titles UT NOW!: Beklager treg side, burde være i orden innen ... https://t.co/exV0kLm9Ay
screamweb WOLF COUNSEL: Sveitsiske doombandet WOLF COUNSEL streamer hele sitt sprellferske album "Ironclad" på  YouTube... https://t.co/WiuOrZxpb0
screamweb Buy & Sell • Selger ARCHGOAT - Heavenly Vulva (Hoodie, Medium): For svær. ErkegeitaStr M, men den er større i... https://t.co/fc5lTH9FVt
screamweb Announcement • Symphonium 25/9 Massive Destruction fest: I store deler av denne sendingen vil det handle om å... https://t.co/USG0mZIkGG
Følg @screamweb for å få med deg siste innlegg fra Scream Webzine, Facebook, Twitter og boardet.