torsdag, 31 oktober 2013 09:34

LINGUA MORTIS ORCHESTRA - TO SIDER AV SAMME SAK

RAGE er et band som har utviklet seg voldsomt i løpet av karrieren, og har i mange år kombinert elementer fra klassisk musikk med mer tradisjonell metal. Nå har de derimot bestemt seg for å dele bandet i to, og fokusere på den mer klassiske biten under nytt flagg: ”Lingua Mortis Orchestra”. RAGEs grunnlegger, vokalist og bassist Peavy Wagner forsvarer avgjørelsen slik:

- Dette har ingenting med kompromiss å gjøre, tvert imot vil jeg si at det er det motsatte. For tidligere var vi hele tiden nødt til å inngå kompromiss for å få det til å fungere lydmessig, vi kunne aldri gjøre akkurat hva vi ville, på grunn av at det ene instrumentet overdøvde gitarer, trommer eller hva det måtte være. Nå kan vi ganske enkelt gjøre hva vi vil, og slipper å tenke på slike hensyn hele tiden.

Konseptet er ganske enkelt slik at RAGE gir ut sin mer tradisjonelle trio-metal under eget navn, og klassiske prosjekt som LINGUA MORTIS ORCHESTRA. Dette ble klart for flere år siden, og gitarist Victor Smolski fortalte om dette i intervjuet vi gjorde med ham i forbindelse med albumet ”21” i fjor.  Peavy avkrefter at det nå er vanskelig å skulle skru om fra å være et ”ordinært” metal-band til å skulle fremføre avansert klassisk musikken igjen:

- Nei, dette er ikke vrient i det hele tatt. Tenk på hvor lenge dette bandet har eksistert, og hvor mange forskjellige medlemmer som har vært innom. Musikalsk har det skjedd en stor forandring fra de første skivene på 80-tallet og frem til i dag, så variasjon og bredde er vi verken fremmede eller redde for.

Men hadde dere ikke ganske enkelt kunne gitt ut ”LMO” som RAGE? Jeg mener – det låter jo som RAGE, dog mer symfonisk og bombastisk enn noensinne.

- Jo, det kunne vi absolutt. Jeg blir nesten litt svar skyldig når du spør så direkte som det der. Men for fansen vil jeg tro at det er enda enklere å skille disse prosjektene fra hverandre, og således blir det kanskje enklere å forstå og forholde seg til det vi driver med? Plateselskapet var i alle fall helt innforstått med at vi gjorde det på denne måten, og jeg vil tro at de dermed ser på dette som positivt når det gjelder markedsføring. Ideen ble jo opprinnelig født etter den konserten vi hadde på Rock Hard-festivalen i 2010, med fullt orkester. Dette var en veldig vellykket konsert, og det var mye bransjefolk til stede som ville ha mer av dette. Vi fikk en del tilbud fra ulike plateselskap som ville ha en slags rockeopera fra oss, så vi diskuterte dette internt, og kom frem til at dette var den beste måten å gjøre det på. Nå er jo ikke navnet ”Lingua Mortis Orchestra” noe nytt for oss, og vi har dessuten undertittelen ”featuring RAGE” på coveret, så egentlig er det litt hipp som happ, spør du meg.

linguamortis13 01

Musikalsk har Peavy skrevet to låter på albumet, mens han og Victor har samarbeidet om en komposisjon, og sistnevnte har skrevet de siste sju låtene. Tekstene har som vanlig Peavy stått for alene. Men dere har samarbeidet med to ulike symfoniorkestre – hvorfor det?

- Jeg aner ikke, ha ha! Det får du nesten spørre Victor om. Jeg vet at han samarbeider godt med det hviterussiske symfoniorkesteret, og det var jo også dette vi opptrådte sammen med på Wacken for noen år siden. I tillegg har han jobbet sammen med et orkester fra Barcelona, og det der dette orkesteret som blir med oss live fremover.

Det å legge ut på en konsertreise med et helt symfoniorkester i 2013 virker som et noe ambisiøst prosjekt?

- Ja, det kan du trygt si, og jeg føler meg egentlig ganske nervøs, når alt kommer til alt. Men vi kan liksom ikke gjøre det på en annen måte, og jeg tror at når folk får hørt skiva, så tror jeg den kommer til å gå unna. Jeg skal prøve å unngå å komme med de mest typiske klisjeene her, men jeg er så vanvittig fornøyd med dette albumet, og jeg mener oppriktig at dette er noe av det beste vi noensinne har gjort.

Musikalsk har dette blitt et svært variert foretak, og det er både ganske brutale ting og mer melodiske og lettstemte låter på plass. ”Scapegoat” og ”Witches´ Judge” er mektig så det holder, og ”Lament” kunne glatt vært inkludert i en musikal i Londons West End…

- Akkurat sånn føler jeg det også, og jeg synes det er ganske merkelig hvordan de ulike musikalske elementene passer sammen. Og alt er ekte – det er ikke noe ProTools her, alt er spilt av mennesker på ekte instrumenter. Det er organisk, det er dynamisk og det låter fantastisk.

Er det ikke en fare for at RAGE blir redusert til å bli lillebror etter dette albumet?

- Nei, hvorfor i all verden skulle det skje? Det er to helt forskjellige verdener, og jeg har ikke noen planer om å gi opp RAGE, hvis du tror det.

I januar fikk vi oppleve en nedskalert premiere på LINGUA MORTIS ORCHESTRA på 70.000 Tons Of Metal. Og det var jo mildt sagt vellykket. Hvordan opplevde du disse konsertene selv?

- Det gikk veldig mye bedre enn vi fryktet! Det var jo som du sier en veldig nedskalert versjon, med langt færre musikere enn hva vi kommer til å opptre med i august og september. Men det var moro, og folk satte jo tydeligvis pris på det de hørte. Vi gjorde oss noen tanker på forhånd, men lydmannen vår er fantastisk dyktig, og beviste vel på den turen der at vi ikke trenger å bekymre oss over konsertlyden vår heretter.

linguamortis13 02I tillegg til Peavys stemme er det tre vokalister i LINGUA MORTIS ORCHESTRA: Dana Harnge (sopran), Jeannette Marchewka og Henning Basse. Jeannette var sågar med på cruiset, men ikke som vokalist:

- Hun spilte fiolin på den konserten, og det var først da vi kom hjem at jeg oppdaget at hun var flink til å synge. Ikke spør meg hvorfor vi ikke klarte å oppdage det tidligere, men nå er i alle fall puslespillet komplett.

Tematisk omhandler ”LMO” ekte hendelser som fant sted i Tyskland under inkvisisjonen. Historien som fortelles omhandler Elisabeth Strupp, som var enke etter presten i byen Gelnhausen. Hun ble utpekt til å være heks av byens borgermester, Johann Koch, og ble således henrettet. Borgermesteren ble senere avsatt, og ble etter hvert sinnssyk. Peavy har alltid vært mer enn gjennomsnittlig interessert i historie, og denne gangen har han virkelig gått i dybden:

- Tematisk har vi jo vært innom dette emnet før, i forbindelse med Victors album ”The Heretic” (2000), men nå kunne vi jo virkelig gå inn i materien og jobbe mer inngående med det. Jeg hadde aldri hørt om hekseprosessene i Gelnhausen før, men jeg fikk servert en del materiale fra en kamerat, og så satte jeg i gang en del research-arbeid selv. Jeg er jo ikke akkurat noen kirkevennlig type i utgangspunktet, og slike historier bare bekrefter mine synspunkter på organisert religion. Kvinner ble brent levende i over fem hundre år, og hekseforfølging foregår fremdeles i Afrika. Og den katolske kirken kan si hva de vil, men de forfekter fremdeles et kvinnefiendtlig system, der prester ikke har lov til å gifte seg.

Etter at Peavy Wagner i mange år var den eneste som stod for tekst og musikk, har det siden utgivelsen av ”Ghost” i 1999 i høyeste grad vært et samarbeid mellom Wagner og gitarist Victor Smolski. Og spesielt LINGUA MORTIS ORCHESTRA har på mange måter vært Smolskis hjertebarn hele veien. Så da er det bare å ta telefonen fatt igjen, og få Hvite-Russlands store sønn på linja, og han er ikke snau når han blir bedt om å beskrive sine følelser rundt ”LMO”…

- Jeg har gjort mye musikk gjennom årene, men jeg kan med hånden på hjertet si at dette er det beste jeg noensinne har gjort. Vi kan komme tilbake til årsakene til dette etter hvert, men jeg føler at jeg med dette albumet langt på vei har fått vist til fulle hva jeg er i stand til, og det er et album jeg er ekstremt stolt over.

Victor høres utrolig glad ut, og man merker at mannen befinner seg på et positivt stadium i livet. Han bekrefter da også at balanse i privatlivet og kreativitet går hånd i hånd for mannen:

- Mange musikere føler at de må være deprimerte for å kunne gjøre en god jobb. De bruker sinne og frustrasjon for å skape kunst, og det kan jeg for så vidt kjenne meg igjen i, men for meg selv har dette utviklet seg i en helt annen retning med årene. Jeg er nødt til å ha det bra med meg selv for å kunne skape noe, og der har du ganske enkelt forklaringen på hvorfor musikken til dette albumet kom som en ustoppelig kraft. Jeg har aldri hatt det bedre, og føler at livet stemmer på alle punkter, så det er jeg både ydmyk og takknemlig overfor.

Du sier at du har overgått deg selv, men det blir vel egentlig en sannhet med modifikasjoner, for du har jo sannsynligvis allerede begynt å tenke på materiale til neste album?

- Jo, det stemmer vel for så vidt det… Jeg har allerede en del ideer liggende både til nytt RAGE-album og et nytt LMO-album, men det blir jo alt for tidlig å snakke om det ennå. Jeg har også forhåpninger om å få ferdig det neste soloalbumet mitt med tid og stunder, men foreløpig har jeg ikke mulighet til å fokusere på den utgivelsen.

I følge Peavy samarbeider dere så godt sammen at dere trenger bare å nynne en strofe over telefonen til hverandre, så har dere det dere trenger for å skrive ferdig en låt, basert på hverandres ideer?

- Ha ha, det stemmer faktisk! Det har skjedd opptil flere ganger for hver av oss. Vi har jo samarbeidet tett i over 15 år, så vi forstår hverandre hundre prosent, og vi stoler blindt på hverandre. Jeg vet jo hvordan stemmen hans fungerer, og jeg vet hvordan jeg skal tilpasse dette til riff jeg lager.

Så demoer fungerer ikke for dere?

- Nei, jeg har ikke sansen for demoer. Det tar alt for lang tid, og dreper den spontane kreativiteten. Da er det langt bedre å utveksle ideer, og jobbe videre med de umiddelbart.

linguamortis13 03

”LMO” inneholder mye variert musikk, og albumet inneholder fremfor alt mye musikk, som gjør at man hele tiden oppdager nye detaljer. Det neste steget for deg er vel å skrive en musikal heretter?

- Det er absolutt noe som svirrer rundt i bakhodet mitt, ja. ”Lament” er jo definitivt et stykke som kunne vært hentet fra en West End-produksjon, og jeg har sverget overfor meg selv at jeg en dag skal skrive en fullblods rockeopera. Jeg har faktisk allerede fått forespørsler også, og en eller annen gang skal dette bli en virkelighet. Jeg elsker å kunne komponere musikk uten noen form for grenser, der ulike temaer kan avløse hverandre. Først rolig, så mer intenst, så fullt inferno og øs, for deretter å roe det hele ned igjen, ha ha!

Jeg regner med at det ligger enormt med arbeid bak et album som dette. Og idet kalenderen sier 2013 virker det mer vanvittig enn noensinne å gjøre noe slikt?

- Det er jeg fullstendig klar over, men for første gang har jeg da også vært komplett likegyldig til slike detaljer. Platesalget har rast nedover i mange år, så det er ikke noe nytt. Og at folk stjeler musikk på Internett er heller ikke noe som dukket opp i går. Utfordringen har dermed vært å finne finansering i forkant av prosjektet, og det endte med at jeg til slutt måtte ta risikoen selv. Jeg har fått et visst forskudd og budsjett fra plateselskapet, men det var ikke i nærheten av å dekke alle utgiftene vi hadde til dette prosjektet. Og i og med at det var min idé, så ville jeg ta den økonomiske risikoen selv, slik at jeg også kunne kreve å få jobbe uten noen form kompromiss eller restriksjoner. Jeg kommer sannsynligvis aldri til å tjene noe særlig med penger på dette albumet, men samtidig har jeg fått produsert et verk som jeg kommer til å være stolt av resten av livet.  Jeg har brukt to forskjellige symfoniorkester, jeg har spilt inn alt av musikk på ekte vis, dette er en hundre prosent organisk innspilling uten digital juks. Vi kunne sikkert fått til et nesten like fett resultat ved å ta noen snarveier her og der, men denne gangen var det komplett uinteressant. Lyden er blitt så mektig og kraftig at jeg vet at det blir vanskelig å overgå dette.

Men det er det som er målet?

- Ja, det er definitivt et mål det også. En eller annen gang kommer jeg til å prøve å lage et album som overgår dette, men det kan jeg ikke tenke på nå. Jeg har gitt absolutt alt jeg har med tanke på ”LMO”, så det får holde inntil videre.

På årets Wacken-festival får vi høre RAGE og LINGUA MORTIS ORCHESTRA fremføre dette verket i all sin prakt, og bandet kommer også til å gjennomføre flere konserter utover høsten.

Tilleggsinformasjon

  • Tekst av: Håkon Grav
  • Publisert i Scream #: 178
Lest 1720 ganger Sist redigert onsdag, 13 november 2013 12:21

Kommende hendelser

fre sep 30 @23:00 - 12:00AM
High Voltage
lør okt 01 @19:00 - 08:00PM
Norsk Metall (reprise)
søn okt 02 @12:00 - 01:00PM
Mørketid (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Jernverket (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall (reprise)
man okt 03 @19:00 - 09:00PM
Symphonium
man okt 03 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall
tir okt 04 @21:00 - 11:00PM
Pyro
ons okt 05 @20:00 - 09:00PM
Mørketid
ons okt 05 @21:00 - 10:00PM
Jernverket

Siste tweets

screamweb Live Forum • BORKNAGAR, HELHEIM OG PILLORIAN TIL INFERNO 2017: Vi annonserer enda flere band til Inferno Meta... https://t.co/IRBwAuuKkP
screamweb BORKNAGAR, HELHEIM OG PILLORIAN TIL INFERNO 2017: Inferno Metal Festival legger til Borknagar, Helheim og Pil... https://t.co/XG2cR3pl8d
screamweb Extreme Metal • HECATOMB (Australia) collection: HECATOMB (untitled collection) CD out now on Aurora Australi... https://t.co/wLEyTGWf0w
screamweb Extreme Metal • HECATOMB (Australia) collection: HECATOMB (untitled collection) CD out now on Aurora Australi... https://t.co/UawF1o0mZW
screamweb Extreme Metal • [TerraturPossessions] Seven new titles UT NOW!: Beklager treg side, burde være i orden innen ... https://t.co/exV0kLm9Ay
screamweb WOLF COUNSEL: Sveitsiske doombandet WOLF COUNSEL streamer hele sitt sprellferske album "Ironclad" på  YouTube... https://t.co/WiuOrZxpb0
screamweb Buy & Sell • Selger ARCHGOAT - Heavenly Vulva (Hoodie, Medium): For svær. ErkegeitaStr M, men den er større i... https://t.co/fc5lTH9FVt
screamweb Announcement • Symphonium 25/9 Massive Destruction fest: I store deler av denne sendingen vil det handle om å... https://t.co/USG0mZIkGG
screamweb Extreme Metal • OUT NOW: Depressive Silence (ger) Mourning LP: SAMPLE: https://t.co/BOmSVJtJue... https://t.co/Z3EPOcbLjZ
screamweb Heavy Metal • The Spectre Within vs Awaken The Guardian: To klassiske skiver med kule cover, men hvilken er b... https://t.co/SUMVJsapAM
Følg @screamweb for å få med deg siste innlegg fra Scream Webzine, Facebook, Twitter og boardet.