torsdag, 31 oktober 2013 00:00

THE WRETCHED END - STYRT FRIHET

Etter at Samoths Zyklon hadde falt til ro, stoppet det allikevel ikke for den velkjente gitaristen. Sammen med Cosmo (gitar, bass, vokal) og Nils Fjellström (trommer) har han skapt THE WRETCHED END, og Scream tok kontakt med den levende legenden i tillegg til nevnte Cosmo og Bård Eithun (tekstforfatter).

 

i live

 

THE WRETCHED END er i sin begynnelse. Men det at slutten ikke er særlig positiv, ja heller miserabel, betyr ikke at musikken ikke har noe for seg. Cosmo (gitar, bass, vokal) legger ikke skjul på at Samoth bidrar til at det er med elementer fra det vi kjenner som black metal. Men, som han legger til, er det ikke black metal som er i hovedsetet. 

- Thrash og dødsmetal er vel det som ligger oss nærmest. Det er et veldig riffete uttrykk på det meste av materialet, men med et kaldt, ikke helt uorganisk uttrykk der stemningene på enkelt partier eller låter utgjør black metal referansene mer en selve håndtverket. Vi kan for øvrig gjerne sitte en varm sommerdag og snakke om apokalyptiske trekk i tiden, eller noe annet håpløst kun avbrutt av fuglekvitter, så interessen for den dimensjonen er tilstedeværende både på det personlige og artistiske plan. 

Hva tenker Samoth rundt det at mange som tar kontakt med han kun gjør det siden han spilte og trallet i Emperor, når det nå er 2010, og siste album ble gitt ut i 2001? 

- Jeg er evig stolt av hva jeg og Ihsahn har bygd opp med Emperor, og det vil alltid være en stor del av livet mitt på flere nivåer, men min karriere som artist stoppet ikke med Emperor i 2001. Det er nå altså snart 10 år siden. I denne perioden har jeg bygd opp Zyklon, turnert mer enn hva vi noen gang gjorde med Emperor, gjort flere andre prosjekter, jobbet med plateselskapet mitt Nocturnal Art, og nå er det igjen ny vind i seilene, denne gang med THE WRETCHED END. 

Emperor gjorde noen konserter for noen år siden, men siden bandets slutt i 2001, har Samoth jevnlig gitt ut musikk under navnet Zyklon. Hva har egentlig inspirert han siden den tiden tok slutt? Det er ingen tvil om at musikk alltid har vært en viktig del av hans liv. Og da snakker vi metal hele veien. 

- Jeg har spilt metal i 20 år nå, og ser faktisk ingen grunn til å gi meg enda. Livet byr jo på mange utfordringer og det er ikke alltid like lett å holde liv i kreativiteten, men jeg tror jeg ville følt en stor tomhet om jeg skulle gi slipp på musikken. Det meste av inspirasjonene ligger i de skivene jeg vokste opp med, som klassisk metal og klassisk death, black og thrash metal, og disse endrer seg jo ikke. Det hender også at det dukker jo opp nye interessante band også.  

thewretchedend151 02

Bare helt kort, hvordan var det å gjøre de Emperor konsertene for noen år siden?

- Det var selvsagt et høydepunkt å få headline på Wacken for så mange dedikerte fans, men selve konserten var jo over på et øyeblikk føltes det som. Hele reunion runden til Emperor i 2006-2007 var en kjempe opplevelse og jeg veldig glad for at vi fikk tatt den runden. Vi fikk liksom ikke avsluttet ting helt når bandet ga seg i 2001, så disse konsertene var viktige for oss, og ikke minst for fansen.

Når vi er inne på det å spille live, så tenker jeg at THE WRETCHED ENDs musikk passer godt på John Dee i første omgang, og kanskje på Rockefeller når dere har fått presset ut et "barn" til. Cosmo forteller at det ikke fins noen planer omkring dette for tiden, selv om de føler en viss bandfølelse til tross for at de ikke har øvd sammen ennå, alle tre.

- Samoth og jeg har stort sett hatt ukentlige øvinger de siste 2 åra både for å utarbeide nytt materiale og øve det ordentlig inn med tanke på innspilling, "Shred in the Shed sessions" som vi kaller dem, hehe. Livemessig har vi jo gjort oss tanker, men pr. nå er det ikke aktuelt da vi jobber mot ny skive og Nils Fjellström (trommer) for tiden befinner seg på andre siden av kloden. Når tiden er inne vil vi så klart vurdere å servere THE WRETCHED END in the flesh, men da må en del praktiske forhold ligge til rette for det. Det er i alle fall ikke sånn at vi ikke ønsker spille live noen gang!

Jeg regner med at mange artister ikke er slik at de ikke ser andre band in the flesh, og utfordrer derfor Samoth til å ta en betalendes synspunkt.  

- Nah, man blir jo muligens litt mer kritisk som musiker, da man kjenner godt til å stå på scenen selv og alt det tekniske rundt, men generelt så har jeg ikke noe problem med å nyte en god konsert. Det er dog ikke ofte man kommer seg ut på konsert i disse dager. Jeg har også sett veldig mange band opp igjennom, så er kanskje ikke helt den samme spenningen lengre. De beste konsertminnene går jo selvsagt tilbake til tiden som tenåring hvor heavy metal var larger than life og man tok toget til Drammen for å se Iron Maiden, Ozzy, etc. i Drammenhallen. Eller da jeg så Metallica i Skedsmohallen på ”Justice…” turnen. Det er gode konsert minner! Det å turnere USA i 5 uker med både Deicide og Morbid Angel, bringer også tilbake mange gode minner.

 

tungt og brutalt

 

Uttrykket på "Omnius" er variert og en blanding av både mer moderne metal og veldig hardtslående thrash metal, med små hint av industrielle undertoner. Det er en helhet som kommer til uttrykk, i og med at det er nok variasjon til at jeg lar meg brutaliseres samtidig som særlig vokaluttrykket holder igjen og skaper identitet, slik jeg ser det. Samoth sier det som ofte sies av musikere..., det at han bare lager musikk som faller naturlig for han, og driter i hvordan den kategoriseres av folk. 

- Jeg er ikke så opptatt av å være ekstremt original, men prøver selvsagt å få et personlig preg på musikken, overanalyser ikke musikken så veldig heller. Man merker fort hva som fungerer og ikke. Grunnideer og riff jobbes som ofte frem alene, og gjerne ved en tilfeldighet dukker godriffet opp. Liker godt arbeidssituasjonen til meg og Cosmo nå, hvor vi sammen jobber med låt strukturene. Har fungert veldig godt på ”Ominous”, og vi har allerede flere låter klare til neste runde. Skal man ha glede av å jobbe med musikk, er det viktig å holde inspirasjonen oppe. 

thewretchedend151 01Lyden på "Omnious" er kraftig og tåler å spilles høyt, høyt, høyt. Cosmo bekrefter at skiva tåler å spilles høyt og forklarer hvorfor. 

- Mixen var veldig god i utgangspunktet og når vi sendte skiva av gårde til mastring i Cuttingroom fikk vi umiddelbart tilbakemeldinger på nettopp det. Det er fint lite som er gjort i mastringen foruten å presse det lille ekstra på volumet generelt. Det er i grunnen en ønskesituasjon når produktet går igjennom mastringen uten at noen melder om behov for å gjøre forandringer som egentlig burde vært gjort i mixen og så klart enda viktigere når man selv ikke er tilstede under mastring slik som i vårt tilfelle. 

Her har Marius Strand gjort en særdeles god jobb, forsetter Cosmo. 

- Vi kan i grunnen takke Marius Strand for hans arbeid med mixen. Han mixet mye underveis i opptaksprosessen og dermed var det stort sett detaljer å gå løs på i selve mixeprosessen. Noe av nøkkelen til lydbildet tror jeg ligger i en etter vår mening utrolig fet gitarlyd og trommer som ligger forholdsvis høyt i lydbildet. Høye trommer gir fort ”illusjonen” om at noe er høyt, trikset er å balansere det opp mot resten.

Vokalen er litt industriell, mye aggressiv og tung. Den er i grensen mellom thrash metal og death metal, og til tider kan den minne om Patrick Mamelis stemme fra "Spehres" og det nye albumet deres. Hvordan jobber Cosmo frem vokalen?

- Når jeg har bestemt meg for en tekst som egner seg, setter jeg i gang å jobbe med fraseringer, det er viktig. Jeg har alltid likt å jobbe nøye rytmisk med vokallinjer, og det er også tilfelle på denne skiva. Vokalen kan ofte gi en tydelig ekstra dimensjon til grooven i låta og det er ofte det som gjør meg mest fornøyd. Noen ganger er det er litt som med et perfekt trommetake der man er enda litt mer "på" enn vanlig. Denne gangen var det et poeng for oss å forsøke å gjøre leadvokalen så" lik som mulig" gjennom så godt som hele skiva. Det blir en tråd igjennom det hele og binder et variert låtmateriale sammen. Det gir et stramt og litt kaldt inntrykk, men jeg har forsøkt å gjøre dette med en god dose passion - jeg har i den sammenheng David Vincent som en" ingen over, ingen ved siden" inspirasjon, hehe. Videre 

har jeg enkelte steder brukt andre varierte vokaler på toppen av leadvokalen, noe som gir muligheten å kontrollere dynamikk og større variasjoner ganske så presist.

Musikken treffer meg mest når den er tyngre og brutal, slik som i "Numbered Days", der det suggerende i versene er inntrengende. Men, som Cosmo sier, det er viktig å ikke fyre av alt kruttet over hele linja. 

- Det er også viktig å være klar over at det er få riff som kan brukes "i det uendelige"; oftest er det viktig å ikke spille i hjel riffene og holde lytteren sulten og sugen på å spille låta igjen. Dynamikk kan i og for seg være så mangt mener jeg; man kan snakke om volum, tempo eller intensitet, vi har nok forholdt oss mest til det siste som virkemiddel føler jeg.

Mye på albumet er nokså brutalt og endimensjonalt, i den form at det skal knuse, det skal treffe ansiktet på lytteren. Men innimellom slår ikke THE WRETCHED END akkurat på stortromma, men kommer heller opp med små effekter. Et godt eksempel her er igjen nevnte "Numbered Days", hvor det dukker opp noen hornlignende lyder mot slutten. Hvordan tenker dere rundt krydderet som ligger her og der på albumet? Cosmo vil at diverse temaer skal  ha "lenger levetid". 

- Det å legge til en ny dimensjon til et tema kan gi det "lenger levetid", øke intensiteten, forandre eller underbygge stemning. Riffet du påpeker har noe grandiost over seg som det føltes riktig å understreke med noen "Celtic Frosted Horns", hehe. Det ligger noen synther her og der, men de er og skal være ganske så subtile i de fleste tilfeller. Samples (eller quotes) er det litt av; stemningsskapende små innstikk som er med å understreke tema i teksten og dra totaluttrykket dit vi vil.

Min favorittlåt på "Omnius" er "Zoo Human Syndrome". Den har heidundrende bra hovedriffing, mens teksten er skrevet av nevnte Haugen. Cosmo redegjør for hvordan Samoth og han jobber frem låtene

- Låtene blir utarbeidet gjennom en del prøving og feiling. Det vil si vi arbeider med forskjellige arrangement og ser hva vi synes funker best. Noen ganger trenger vi bare å stokke om på temaer, bridger osv, andre ganger må vi kanskje skrive nye tema for å komme dit vi vil. Alle låtene var ferdig arrangert før jeg gikk i gang å arrangere tekster og vokal. Det er ofte sånn jeg arbeider, men vi bruker så klart litt tid i fellesskap på å vurdere hvilke tekster som passer best til de forskjellige låtene sånn "feelmessig". Deretter ser jeg an hva som er naturlig og låter best som vers, refrenger osv.

thewretchedend151 03 

ord for dagen

 

For mange er tekster bare ord som noen hyler, growler eller synger for at musikken ikke skal være instrumental, mens andre setter seg inn i tekstene og lurer på hva det er som egentlig er tenkt her. Men før vi ankommer tenkeplaneten, hva er det som gjør at Bård Eithun og Erin Haugen har bidratt med sitt, i tillegg til deg selv, Samoth?

- Jeg har egentlig ikke skrevet mye lyrikk siden de tidlige Emperor-dagene. Jeg hadde jo litt inputs på Zyklon tekstideer og slikt, men det var min gode gamle venn Bård Eithun som stod for selve skrivingen. Med THE WRETCHED END inviterte jeg også Bård til å skrive noen tekster, men jeg begynte også å pusle med noen mer konkrete ideer selv, og så fikk jeg ånden over meg og skrev en del tekster som jeg valgte å bruke. Det var interessant å sette seg mer personlig inn i det lyriske og jeg har jobbet en del med nye tekster også, som kommer på neste album. Det er faktisk veldig sjeldent at tekst ligger på plass før musikken. Min kone, Erin, bidro også med teksten ”Zoo Human Syndrome”. Hun hadde en bra ide, og jeg liker godt resultatet. Den passer også godt til feelingen i låta synes jeg. Hun har forøvrig også gjort ”spoken words” på samme låta.

Samoth nevner Bård Eithun, og da er det på tide å høre hva mannen bak utvalgte tekster har å si. Ja, hva er det egentlig som gjør at Samoth og du stadig skaper  noe sammen?

- Hm, si det. Det var vel litt tilfeldig hvordan jeg begynte å skrive en del for karen fra Telemark. Først skrev jeg en til den Zyklon-B minien. Deretter ble Zykon uten B stablet på beina. Opprinnelig var det meningen at jeg skulle skrive kun noen av tekstene på debutskiva og så skulle noen andre, deriblant Grim Lindberg fra den første line-upen til Myrkskog, også skrive noen, om jeg ikke husker feil. På den tiden hadde jeg overmåte god tid og skrivingen gikk unna som bare det og plutselig hadde jeg alle tekstene til skiva klare. Fungerte bra gjorde det også så det ble til at jeg skrev for Zyklons alle tre skiver. På førsteskiva var de veldig preget av fremmedord, på andre skiva var de veldige akademisk korrekte og episke (dette var når jeg studerte religions- og idéhistorie for fullt) og på tredjeskiva var de veldig subjektive og enklere i språket. Men det er kult å samarbeide litt til og fra med samme person i bortimot 20 år. Kontinuitet er bra. Jeg har jo også hatt en del med Cosmo å gjøre tidligere også, ikke bare i forbindelse med fyll og fanteri men også blant Scum/Skøm og andre småprosjekter. Han var jo også med i Zyklon en stund, som turnemusiker i alle fall. Nå var det litt flaks med tidspunktet Samoth forhørte seg om tekster på også for jeg hadde en del skisser og lignende liggende som jeg tenkte å bruke på neste Blood Tsunami-skiva men siden den svever litt i det blå kunne noe av det like gjerne bli THE WRETCHED END-materiale.

Bård er "lystig" til livet i "Of Men And Wolves". Hva er det med mennesket han ser på som tegn på svakhet, tatt i betraktning at han jo var et menneske selv sist vi møttes? 

-  Tja, hva skal man si, hehe? Alle kjenner vel øyeblikk av frustrasjon, (selv)forakt, irritasjon, håpløshet, resignasjon osv. Innenfor metalverdenen generelt og black metal-melankolien spesielt er jo ikke dette så ukjent. Men for meg handler det vel mest om å skrive tekster i perioder hvor jeg er generelt oppgitt og skeptisk til menneskelig fornuft; det være seg krig og spetakkel, religionskonflikter, miljøtrussel og annet utøy. De fleste jeg kjenner som lager musikk og tekst gjør det gjerne under slike forhold. Jeg prøver å ikke være så negativ og forutinntatt på mine eldre dager men heller ta ting som de er. Metalltekster blir gjerne satt veldig på spissen men på den annen side er det vel lite som sjokkerer i dag så det er vel bare å kjøre på. Tekstene jeg har skrevet her er vel litt mørkere og brutale enn de jeg for eksempel skrev for Zyklon. Da var det litt sånn som Gojira senere ble...

Tekstene til Samoth er heller ikke den oppløftende sorten, om vi skal se det fra menneskehetens synspunkt. Samoth forteller om "The Armageddonist" og hva den dreier seg om.

- Om man observer tingenes tilstand verden rundt så kan man jo ofte spørre seg hvor det skal ende. La meg også påpeke at det er viktig for meg å holde kunsten mørk, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg subber rundt i en dommedagståke i hverdagen. Det er viktig å bygge opp stemninger i musikk og kunst, og skape noe som er større en hverdagslivet. "The Armageddonist" var opprinnelig kalt "Apocalypse 2012", men så kom den filmen 2012. Konseptet er basert på myten omkring Maya-kalenderen, men dreier seg også om de moderne dagers armageddon-ister som håver inn penger på å mikse gamle myter med deres egen pseudovitenskap. 

Hvordan har det å få barn påvirket Samoths tanker omkring materialismen og menneskehetens destruktive evne til å la penger tale høyest? Jeg tenker på "Human Corporation" der han, slik jeg tolker det, beskriver tomheten som jeg tror veldig mange kjenner på i disse superkonsumentenes høytid (ah, du herlige førjulstid)...

- Ja, jeg har to barn, en som er tenåring. Selvsagt merker man det materialistiske jaget i dagens samfunn. Teksten ”Human Corporation” handler vel i bunn og grunn om at vi tror vi er så fri, men sannheten er at vi er til de grader styrt av penger og markedskrefter, og vårt originale fundament til naturen har for mange falt helt bort… 

Vi lar gjesten Bård Eithun avslutte med tidligere nevnte "Numbered Days" sin invitasjon til enkel filosofi. Vi lever og så dør vi. Hurra... Hva er galt med god gammel tro på en kjærlighetens Gud? 

- Hat er vel bare bortkastet energi. Etter hvert som man blir eldre så ser man mer nyansert på ting og jeg gidder egentlig ikke henge meg nevneverdig opp i hva folk tror - eventuelt ikke tror - på. "Numbered Days" er mest om at slutten er unngåelig på et eller annet punkt, det trenger ikke nødvendigvis være om en verdensomspennende fysisk undergang men kan like gjerne være et moralsk armageddon.

Tilleggsinformasjon

Lest 1879 ganger Sist redigert onsdag, 13 november 2013 12:37

Kommende hendelser

ons sep 28 @20:00 - 09:00PM
Mørketid
ons sep 28 @21:00 - 10:00PM
Jernverket
fre sep 30 @23:00 - 12:00AM
High Voltage
lør okt 01 @19:00 - 08:00PM
Norsk Metall (reprise)
søn okt 02 @12:00 - 01:00PM
Mørketid (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Jernverket (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall (reprise)
man okt 03 @19:00 - 09:00PM
Symphonium
man okt 03 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall
tir okt 04 @21:00 - 11:00PM
Pyro

Siste tweets

screamweb BORKNAGAR, HELHEIM OG PILLORIAN TIL INFERNO 2017: Inferno Metal Festival legger til Borknagar, Helheim og Pil... https://t.co/XG2cR3pl8d
screamweb Extreme Metal • HECATOMB (Australia) collection: HECATOMB (untitled collection) CD out now on Aurora Australi... https://t.co/wLEyTGWf0w
screamweb Extreme Metal • HECATOMB (Australia) collection: HECATOMB (untitled collection) CD out now on Aurora Australi... https://t.co/UawF1o0mZW
screamweb Extreme Metal • [TerraturPossessions] Seven new titles UT NOW!: Beklager treg side, burde være i orden innen ... https://t.co/exV0kLm9Ay
screamweb WOLF COUNSEL: Sveitsiske doombandet WOLF COUNSEL streamer hele sitt sprellferske album "Ironclad" på  YouTube... https://t.co/WiuOrZxpb0
screamweb Buy & Sell • Selger ARCHGOAT - Heavenly Vulva (Hoodie, Medium): For svær. ErkegeitaStr M, men den er større i... https://t.co/fc5lTH9FVt
screamweb Announcement • Symphonium 25/9 Massive Destruction fest: I store deler av denne sendingen vil det handle om å... https://t.co/USG0mZIkGG
screamweb Extreme Metal • OUT NOW: Depressive Silence (ger) Mourning LP: SAMPLE: https://t.co/BOmSVJtJue... https://t.co/Z3EPOcbLjZ
screamweb Heavy Metal • The Spectre Within vs Awaken The Guardian: To klassiske skiver med kule cover, men hvilken er b... https://t.co/SUMVJsapAM
screamweb IRON MAIDEN FORSETTER THE BOOK OF SOULS TOUR i 2017: Iron Maiden forsetter sin enorme turne kalt The Book of ... https://t.co/ue4eTjovpr
Følg @screamweb for å få med deg siste innlegg fra Scream Webzine, Facebook, Twitter og boardet.