fredag, 01 november 2013 00:00

OMNIUM GATHERUM - EN RAR OG UVANLIG SAMLING

Forrige album fra disse finnene er et album jeg ennå spiller så å si hver uke, og har du ikke fått med deg den perlen enda er det på høy tid. Med nytt album ute måtte vi selvsagt sjekke tingenes tilstand, og høflige som vi er begynte vi selvsagt med å spørre hvordan det står til i OMNIUM GATHERUM leiren akkurat nå?

- Vi har det helt flott, takk som spør, det svinger veldig bra for tiden. Akkurat nå er vi i Japan på turné, etter dette blir det turné hjemme i Finland for å promotere vår nye baby "Beyond", og så blir det Europaturné etter det. Atmosfæren er veldig positiv sett i forbindelse med det nye albumet, så vi er travle men fornøyde. Gode tider ligger foran oss.

Dere har et veldig spesielt og smått fascinerende bandnavn som skiller seg ut i mengden, hva betyr egentlig OMNIUM GATHERUM?

- Navnet er latinsk, noe som var ganske uvanlig på det ekte og onde 90-tallet, og vi fant faktisk navnet i en latinsk medisinsk ordbok. Det kan også oversettes til Mötley Crüe, altså freak circus, eller en rar og uvanlig samling om du vil. Noe som passer fint med musikken og bandet...

omniumgatherum175 02Det er ikke bare navnet som skiller seg ut i mengden, jeg kan vel egentlig ikke nevne andre band som høres nøyaktig ut som OMNIUM GATHERUM, det er noe helt eget ved atmosfæren og musikken. Er dette noe dere tenker på selv når dere lager musikk, at dere ikke bare skal være et hvilket som helst annet melodiøst death metal-band?

- Ja, OMNIUM GATHERUM er ganske originale når det kommer til musikken. Det er uten tvil en subliminal effekt i denne gruppen når nye sanger lages. Mer subliminal enn bevisst. Sangene tar bare form litt etter litt, samtidig som vi er bevisste på å ikke høres kjedelige ut på noen måte. På samme tid prøver vi selvsagt ikke å overdrive, og jeg synes personlig resultatet er fengende og nytenkende. Atmosfæren kommer fra musikken og de historiene og temaene som ligger i tekstene. OMNIUM GATHERUM er på en måte representativt for medlemmene og våre erfaringer fra bandet og i livet ellers. Vi prøver rett og slett å tilby noe nytt og friskt til lytterne våre, noe jeg tror de setter pris på.

"New World Shadow" var uten tvil et musikalsk høydepunkt i 2011, og fikk meget god kritikk både fra fans og presse. Forandret dette noe for dere, har ting vært lettere på noen måter i etterkant?

- Takk! "New World Shadow" ble som du sier godt mottatt av både presse og lyttere, noe vi er svært takknemlige for, og mye bra fulgte i etterkant. Albumet gikk rett inn på 5. plass på den offisielle listen i Finland, og 1. plass på en annen betydelig liste, noe som var veldig kult. Vi turnerte også svært mye, og hadde over 70 konserter bare i 2011, noe som selvsagt betydde at svært mange fikk se oss, noe jeg tror gjorde at vi også fikk nye fans rundt omkring. Når du turnerer mye får du også møtt mange folk som jobber i musikkindustrien, som igjen gjør at du knytter nye kontakter. Samtidig hadde vi en del gode listeplasseringer i utenlandske blader, og det har nok også hjulpet oss på veien.

Over til årets album, "Beyond". Fortell litt om hvordan dere har jobbet dere frem til det ferdige albumet, mange band bruker årevis mellom hvert album, mens dere virker ganske produktive og fokuserte?

- Vel, vi var veldig fornøyde med "New World Shadows", og det er vi fortsatt, vi fant på en måte en musikalsk retning som vi ville fortsette å gå i på neste album. Markus (gitar) hadde en pause fra komponering på over et år etter siste slipp, for å lade opp batteriene igjen, men da vi begynte arbeidet med nytt materiale kom egentlig mye av seg selv. Innspillingen gikk riktignok tregere enn tidligere, vi gjorde opptakene mellom juli og november, i forhold til tidligere, da vi har holdt på i studio i rundt en måned. Det var mye mer avslappende og vi unngikk egentlig mye stress ved å gjøre det på denne måten.

Hvordan var det å jobbe med selveste Dan Swanö igjen, og hvor viktig er han for dere? Og er det egentlig mulig å finne noe mer pent å si om den karen?

- Ah, den fantastiske Dan. Det er alltid noe godt å si om "Dan the man". Selv om han på ingen måte er involvert i musikken er han allikevel viktig for helhetsfølelsen. Han er en utrolig lydmann, og vi er veldig fornøyde med den jobben han har gjort for oss på de albumene han har vært med. Han er utrolig lett å kommunisere med, samtidig som samarbeidet er veldig produktivt. Samtidig er vi selvsagt gamle Edge Of Sanity-fans hele bandet, det var jo et band som gjorde sterkt inntrykk på oss, så det er stor stas å kunne jobbe med et av dine egne tenåringsidoler.

Tilbake til "Beyond", som altså mer eller mindre er laget etter samme oppskrift som forrige album, og da selvsagt er en naturlig oppfølger. Men likevel er det vel hakket mer melodiøst denne gangen?

- Joda, det er nok en naturlig oppfølger rent musikalsk, samtidig som den er mer melodiøs, men også mer aggressiv, og da spesielt på vokalsiden.

Hva med tekster og konsept, henger sangene sammen på noen måte, eller er det en miks av ulike temaer?

- «Beyond» handler i utgangspunktet om at illusjonen av dualismen som manifesterer seg i hverdagen kulminerer i enhetens eksistens. Noe som igjen tilnærmes fra forskjellige vinkler i livet, for eksempel i sosiale relasjoner, på innsiden av hjertet og hjerne til den enkelte, i drømmeland og ellers overalt hvor man har en eller annen opplevelse. Albumet handler også om selvtillit, og hvordan den gjør det mulig å frigjøre seg fra den angsten som ellers ville hatt tilholdssted i dypet av den subliminale avgrunnen. Hver sang har sin egen historie, men hele albumet er knyttet sammen.

omniumgatherum175 01

Hva med inspirasjon, hva inspirerer dere til å lage musikk, hvilke band har vært viktige for dere, før og nå, og er det mulig å nevne et band eller en musiker som har vært spesielt viktig?

- Inspirasjon finnes overalt i hverdagen. Det er vanskelig å nevne en hovedkilde til inspirasjon, og grunnen til det er at inspirasjon er akkurat som menneskesinnet, i konstant bevegelse og endring. Når det gjelder musikalsk inspirasjon er det mange å ta av. Gøteborg-scenen må jo selvsagt nevnes, Dark Tranquillity, eldre In Flames, At The Gates og så videre, samt eldre black metal som Dissection og Emperor. Og selvsagt Edge Of Sanity. En annen viktig kilde har vært storheter som Iron Maiden, Megadeth, listen er lang. Men den fortsetter også med band som Rush, Van Halen og Queen. God musikk generelt, rett og slett. Det er blitt viktigere med årene å ha en forståelse for at sjanger ikke definerer hva som kan være en god kilde til musikalsk inspirasjon. Samtidig er det også veldig godt å se at OMNIUM GATHERUM som band er inspirerende for alle medlemmene av gruppen.

Hva vil du si har vært høydepunktet så langt på den musikalske reisen dere har lagt ut på, er det noe som virkelig skiller seg ut, noen konserter dere husker spesielt godt?

- Det har etterhvert vært så mange høydepunkt at det er vanskelig å velge, men en av favorittene var på festival i Tyskland i fjor da vi spilte samtidig med Megadeth. Vi regnet jo selvsagt med at det ikke ville være særlig mange som ville ta turen bort i vårt telt, og overraskelsen var stor da teltet ble fullpakket. Stemningen var til å ta og føle på, helt fantastisk, og noe vi aldri kommer til å glemme. Konsertene vi har her i Japan nå har også vært et høydepunkt så langt og en fantastisk opplevelse. Konsertene har vært fullpakket og atmosfæren helt magisk. Utenom det er det jo selvsagt følelsen du får når du er ferdig med et nytt album. Det er vel egentlig ingenting som kan slå akkurat den følelsen.

omniumgatherum175 04Noe dere ville gjort annerledes om dere hadde hatt den erfaringen dere har nå tidligere i karrieren?

- Hm… Vanskelig å si. Vi hadde vel kanskje ikke vært så naive til å begynne med, og mer skruppelløse i de situasjonene hvor musikkindustrien viser seg fra sin verste side. Det ville nok reddet oss fra en del skuffelser og mye tull. Men ok, sånn er livet. Som nevnt tidligere er slike spørsmål vanskelige å svare på, alle avgjørelser som er tatt har jo påvirket fremtiden på en måte som har gjort at situasjonen i dag er som den er.

Du nevnte Japan og Europa på live-fronten, hva med planene fremover utover det, kommer dere denne veien?

- Etter Japan blir det Finland, og så ut i Europa i mai, men jeg er ikke sikker på om det inkluderer Norge. Vi var faktisk i Norge sist sommer for en konsert med Children Of Bodom, men den konserten ble dessverre kansellert av flere forskjellige grunner, noe som var en skikkelig nedtur. Vi kjørte fra Finland til Norge, kom til Oslo og var klare for soundcheck, og først etter det fikk vi beskjed om at det hele var avlyst... Rett i bilen og tilbake til Finland. På fergen tilbake hadde vi et lite karaoke-show, noe som reddet litt av dagen. Men slike ting kan vi dessverre ikke gjøre noe med, så det nytter ikke å bli sure eller forbannet. Forhåpentligvis kommer vi tilbake om ikke så lenge, de konsertene vi har hatt i Norge før har nemlig vært glimrende.

Og siden vi snakker litt om Norge, hva er favorittene herfra?

- Norge har mange bra band, for å nevne noen kan vi ta Arcturus som er meget gode, eldre Dimmu Borgir er ok også (ok?!).A-HA er fantastiske, TNT er et meget bra hardrockband og Conception er også bra. Emperor må selvsagt også nevnes.

Jeg vet at dere også er involvert i andre band og sideprosjekter, kan du fortelle litt om det?

- En hel del ja, listen er lang. Jarmo er med i Wolftrap, som er hardrock, og Total Devastation, som spiller industriell death metal. Markus spiller også i Wolftrap, samt i Insomnium, melodiøs death metal, og Malpractice, progressiv metal, et band som ledes av vår andre gitarist Joonas. Erkki spiller i De Lirium's Order, teknisk death metal, samt i et par andre finske prosjekter. Travle dager altså, med musikalsk magi og galskap.

Da takker vi pent for praten og ønsker lykke til videre. Last famous words?

- Stay metal friends!

omniumgatherum175 03

Tilleggsinformasjon

 • Tekst av: Leif Neverdahl
 • Publisert i Scream #: 175
 • Diskografi:

   

   

  "Spirits and August Light" (2003)

  "Years in Waste" (2004)

  "Stuck Here on Snake's Way" (2007)

  "The Redshift" (2008)

  "New World Shadows" (2011) 

  "Beyond" (2013)

Lest 2001 ganger Sist redigert onsdag, 13 november 2013 12:59

Kommende hendelser

tir sep 27 @21:00 - 11:00PM
Pyro
ons sep 28 @20:00 - 09:00PM
Mørketid
ons sep 28 @21:00 - 10:00PM
Jernverket
fre sep 30 @23:00 - 12:00AM
High Voltage
lør okt 01 @19:00 - 08:00PM
Norsk Metall (reprise)
søn okt 02 @12:00 - 01:00PM
Mørketid (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Jernverket (reprise)
søn okt 02 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall (reprise)
man okt 03 @19:00 - 09:00PM
Symphonium
man okt 03 @21:00 - 10:00PM
Norsk Metall

Siste tweets

screamweb WOLF COUNSEL: Sveitsiske doombandet WOLF COUNSEL streamer hele sitt sprellferske album "Ironclad" på  YouTube... https://t.co/WiuOrZxpb0
screamweb Buy & Sell • Selger ARCHGOAT - Heavenly Vulva (Hoodie, Medium): For svær. ErkegeitaStr M, men den er større i... https://t.co/fc5lTH9FVt
screamweb Announcement • Symphonium 25/9 Massive Destruction fest: I store deler av denne sendingen vil det handle om å... https://t.co/USG0mZIkGG
screamweb Extreme Metal • OUT NOW: Depressive Silence (ger) Mourning LP: SAMPLE: https://t.co/BOmSVJtJue... https://t.co/Z3EPOcbLjZ
screamweb Heavy Metal • The Spectre Within vs Awaken The Guardian: To klassiske skiver med kule cover, men hvilken er b... https://t.co/SUMVJsapAM
screamweb IRON MAIDEN FORSETTER THE BOOK OF SOULS TOUR i 2017: Iron Maiden forsetter sin enorme turne kalt The Book of ... https://t.co/ue4eTjovpr
screamweb SOUTHERN DISCOMFORT ANNONSERER BAND OG JUBILEUM: Southern DisComfort er så vidt over og allerede er festivale... https://t.co/Jsd3GEbYQ3
screamweb Extreme Metal • Tips på bra Melodiøs Black Metal låter: Har fått litt sansen for Melodiøs Black Metal men sli... https://t.co/LvPFQliFte
screamweb General Metal • 1 disadvantage in the home-leg of thee two game matchup. [ur: Det er det verste jeg har hørt!... https://t.co/xxuaM2y39s
screamweb General Metal • 1 disadvantage in the home-leg of thee two game matchup. [ur: AUBURN HILLS, Mich. Chuck Howle... https://t.co/RUglcLbkAy
Følg @screamweb for å få med deg siste innlegg fra Scream Webzine, Facebook, Twitter og boardet.